Άρθρα & Νέα

Moneyval: Δεύτερη Ανάγνωση

Ο πανηγυρικός χαρακτήρας της κυβερνητικής αντίδρασης σε ότι αφορά τα ευρήματα της έκθεσης της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, δημιουργώντας μια σειρά από ερωτήματα σε ότι αφορά τις θέσεις και προθέσεις της κυβέρνησης σε θέματα διαφθοράς, αλλά και το βαθμό ειλικρίνειας στην ενημέρωση της κοινωνίας για τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα.
Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση καθώς η έκθεση αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ευσταθεί, αφού η έκθεση καταγράφει κακούς χειρισμούς και παραλείψεις της κυβέρνησης, που εκθέτουν και διασύρουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό.
Αυτές οι παραλείψεις διαφαίνονται και από το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί ως προς την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο, της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την Κύπρο, που όφειλε να συμμορφωθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα, η έκθεση της Moneyval διαπιστώνει μη επαρκή καταπολέμηση του ξεπλύματος από έσοδα από εγκληματικές πράξεις εκτός Κύπρου, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση αποτελεί την υψηλότερη απειλή για το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα. 
Σοβαρά εκτεθειμένη μένει η Κύπρος και σε ό,τι αφορά τις πολιτογραφήσεις, όπου η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση επιβεβαιώθηκαν  με την αποκάλυψη των ονομάτων που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα και καταζητούνται διεθνώς. Η έκθεση της Moneyval, διαπιστώνει μη επαρκή αξιολόγηση του κινδύνου και σημαντικές αδυναμίες στην υλοποίηση προληπτικών μέτρων και του εποπτικού πλαισίου του τομέα. Ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα είναι χαρακτηριστική η σπασμωδική διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα που προέκυψε όταν η οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη χρησιμοποίησε αεροσκάφος Σαουδάραβα μεγιστάνα, με κυπριακή υπηκοότητα που αποκτήθηκε μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών, για να μετάβει στις Σεϋχέλλες.
Ο Γενικός Ελεγκτής δεν εντόπισε παραβίαση της νομοθεσίας αφού δεν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με το προεδρικό να σπεύδει για άλλη μια φορά να πανηγυρίσει. Διαφθορά όμως δεν είναι μόνο η διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Λίγες μέρες αργότερα και υπό το βάρος της απαξίωσης και των αντιδράσεων, αναγκάστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναδιπλωθεί και να δηλώσει πως η χρήση του αεροσκάφους μπορούσε να αποφευχθεί.  
Η κυβέρνηση καταρχήν θα πρέπει να σεβαστεί το λαό και να πάψει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Οι εκθέσεις  του Γενικού Ελεγκτή είναι άκρως διαφωτιστικές.  Διαπιστώνουν σημαντικά ατοπήματα και παρατυπίες από πλευράς της κυβέρνησης και του Προεδρικού.
Η χρήση ιδιωτικών τζετ και η παραχώρηση υπηκοοτήτων σε επενδυτές που δεν το δικαιούνταν, είναι μόνο ένα μέρος της αρνητικής εικόνας που εκπέμπει η σημερινή διακυβέρνηση. Η ωραιοποίηση της κατάστασης δεν μπορεί να είναι επιλογή. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη από το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα, αυστηρότητα και σίγουρα λογοδοσία.  

Τελευταία Άρθρα