Άρθρα & Νέα
Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ
Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας από το 2019 αποτελεί µία από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παραμένει ευέλικτη και σε τροχιά συνεχούς εξέλιξης. Το όραμα για διασφάλιση υψηλού επιπέδου υγείας των πολιτών και έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, υλοποιείται με σταθερό ρυθμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαμε να διαχειριστούμε λόγω της πρόσφατης κρίσης της Πανδημίας.
Από το 2019 άρχισαν να εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας μεταρρυθμίσεις για την καθιέρωση καθολικής κάλυψης, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας και της οικονομικής προστασίας. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση έχει αποδείξει ότι ο σχεδιασμός και η οργάνωση του συστήματος υγείας επιτρέπει την άρτια συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, διασφαλίζοντας αποτελεσματική κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε περίπτωση κορύφωσης εκτάκτων αναγκών.
Μετά την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι ανικανοποίητες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης ήταν εξαιρετικά χαμηλές για το 2022, κάτω από το 1 % τόσο για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όσο και για τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος. Συνεπώς με τις μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν αυξήθηκε η δυνατότητα ανταπόκρισης του συστήματος υγείας στις ανάγκες των ασθενών παρά την παροδική υστέρηση που επέφερε η Πανδημία στον όγκο της παρεχόμενης περίθαλψης.
Τα πιο πάνω φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το ΙMR/ University of Nicosia™ σχετικά με το πόσο έχει βελτιωθεί το σύστημα κατά τη διάρκεια της πρώτης του πενταετίας. Πέραν του 92% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και την ποιότητα ζωής τους, συγκαταλέγοντας ως σημαντικά οφέλη τη μείωση του κόστους πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα (62%), και την αύξηση των επιλογών όσο αφορά στους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Ο συνεχής εμπλουτισμός του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ, έχει τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τους ασθενείς, όπως καταδεικνύουν οι μηχανογραφημένες πλέον αναφορές χρήσης του συστήματος.
Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί η διασφάλιση ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών υγείας, απότοκο και της θετικής ανταπόκρισης των παρόχων υγείας και προμηθευτών ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, προσδίδοντας σημαντική βελτίωση στη προσβασιμότητα και διευρύνοντας ουσιαστικά την γκάμα των υπηρεσιών και προϊόντων.
Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών και εργαστηριακών και άλλων επαγγελματιών υγείας έχουν επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με τη συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας την ποσοτική και γεωγραφική επάρκεια του συστήματος σε προσωπικούς ιατρούς, περιλαμβανομένων υπηρεσιών εφημερίας, ειδικούς ιατρούς, φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, νοσηλευτήρια, Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, υπηρεσίες ασθενοφόρων, υπηρεσίες νοσηλευτικής, φυσιοθεραπευτικής, εργοθεραπευτικής, λογοθεραπευτικής, κλινικής διαιτολογίας, κλινικής ψυχολογίας, ποδολόγων και ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης.
Όλοι οι δικαιούχοι διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικό ιστορικό όλων των ιατρικών πράξεων, το οποίο τους επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του ιατρικού ιστορικού των ίδιων και των ανήλικων παιδιών τους.
Σημαντική συνεισφορά της εφαρμογής του ΓεΣΥ αποτελεί, επίσης, η διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου σταθερότητας, επάρκειας και βιωσιμότητας της αγοράς φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιτρέποντας τον εμπλουτισμό προσβάσιμων, για τους ασθενείς, καινοτόμων επιλογών, ειδικότερα σε ότι αφορά χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και των επιπλοκών του, ανοσοανεπάρκειες, θαλασσαιμία, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
Στα πλαίσια του εποπτικού του ρόλου, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε συστηματική αξιολόγηση του συστήματος υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί αδιάληπτα η βελτιστοποίησή του, αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θέτοντας τον ασθενή στο επίκεντρο της πολιτικής µας και φρουρώντας τα δικαιώματά του.
Αναντίλεκτα και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, θα πρέπει να υπάρξει και ο αναγκαίος έλεγχος στη χρήση του συστήματος, τόσο σε ότι αφορά την αποφυγή καταχρήσεων, όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσω της αξιοποίησης της αξιολόγησης της μηχανογραφημένης ιατρικής πράξης, είναι εφικτή η στοχευμένη ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων αποζημίωσης παρόχων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης και την προώθηση κινήτρων και αντικινήτρων, όπου υπάρχει στρέβλωση της σχέσης ζήτησης – προσφοράς. Επίσης, η καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών αποτελεί εχέγγυο για τη διατήρηση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, με τη συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας, μέσω της ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.
Φίλες και φίλοι,
Το ΓεΣΥ αποτελεί τη βασικότερη υποδομή, με δυναμική σύγκλισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στην επίτευξη του στόχου της συνεχούς αναβάθμισης του επιπέδου υγείας των πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια, το Υπουργείο Υγείας συμβάλλει προσφέροντας εμπεριστατωμένη καθοδήγηση στον τρόπο που το ΓεΣΥ θα προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες, μέσω της πρωτοβουλίας για τη συστηματική ανάπτυξη Σχεδιασμού των αναγκών και των δυνατοτήτων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο (Capacity Planning). Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας αξιοποιεί στο μέγιστο τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας π.χ. εκπαίδευση, εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν έμπρακτα την περαιτέρω βελτίωση του ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας το έργο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Ολοκληρώνοντας ήδη τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, είμαστε πλέον σε θέση να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο, στη χάραξη πολιτικών στην υγεία, με τεκμηριωμένες και εύστοχες παρεμβάσεις, στη βάση αγαστής συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και παρόχων, προς όφελος των πολιτών, διασφαλίζοντας τη διαχρονική βελτιστοποίηση του συστήματος υγείας.
Τελευταία Άρθρα
- 28/11/2024
- Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού μετά το πέρας συνάντησης με τον Πρόεδρο της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι και τον Πρόεδρο του κλάδου ιατρών της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ
- 26/11/2024
- Έκκληση στους ιατρούς του δημόσιου τομέα όπως τερματίσουν την απεργία και προσέλθουν σε διάλογο απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός
- 25/11/2024
- Υπεγράφη σήμερα στη Γερμανία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ηπατολογίας μεταξύ του ΟΚΥπΥ και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Tubingen
- 23/11/2024
- Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε Ημερίδα του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου»
- 22/11/2024
- Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου
- 21/11/2024
- Δήλωση του Υπουργού Υγείας για την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Συνήγορο του Ασθενούς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας
- 21/11/2024
- Δηλώσεις Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού για το θέμα της εξαγγελθείσας απεργίας των ιατρών του δημόσιου τομέα
- 20/11/2024
- Γραπτή δήλωση Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού αναφορικά με την εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία των ιατρών του δημόσιου τομέα
- 19/11/2024
- Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- 18/11/2024
- Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στη Διάσκεψη Τύπου του ΟΑΥ με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του ιστότοπου «Οδηγός του Ασθενούς»