Άρθρα & Νέα

Δηλώσεις για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο σχεδίου που αφορά στους επιδοτούμενους ασθενείς

Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνω ότι σήμερα τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε πρόταση για κάλυψη εξόδων μετάβασης , διαμονής και διατροφής των ασθενών και ενός συνοδού τους που αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπεία.

Πρόκειται για την υλοποίηση δέσμευσης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη προς την κοινωνία, η οποία υλοποιείται μέσα σε 60 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Σημειώνω ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τους πολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θα διασφαλίσει ότι η πρόσβαση τους στο σε θεραπείες εκτός Κύπρου είναι οικονομικά ανεκτή.

Ορισμένες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι οι ακόλουθες:
• Κάλυψη του κόστους αεροπορικών εισιτηρίων για τους ασθενείς και έναν συνοδό τους
• Κάλυψη επιδόματος διαμονής και διατροφής κατά την περίοδο παραμονής τους στο εξωτερικό
• Η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής/διατροφής συνοδού καλύπτεται νοουμένου ότι κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους κατά το οποίο ο ασθενής μετέβη στο εξωτερικό για θεραπεία, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας του ασθενή, ή του ίδιου του ασθενή στην περίπτωση ατόμου χωρίς εξαρτώμενα, δεν ξεπερνά τις €100,000.
• Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής είναι εξαρτώμενο τέκνο, η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής/διατροφής συνοδού καλύπτονται ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Το εκτιμώμενο κόστος:
Υπολογίζεται σε περίπου €4.5 εκατομμύρια, και έχει υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό ετησίως. Το κόστος θα καλύπτεται από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Εάν κατά το τρέχον έτος απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις θα εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.

Τελευταία Άρθρα