Άρθρα & Νέα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου - 18 Χρόνια Προσφοράς. «Η στήριξη των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό και η ευθύνη της Πολιτείας»

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή εκδήλωση απόδοσης τιμής στο «Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου», αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που η παρούσα διακυβέρνηση αποδίδει στον εθελοντισμό, ιδίως όταν αυτός σχετίζεται με τον τομέα της υγείας.

Η υγεία των πολιτών αποτελεί πρώτιστο μέλημά της Πολιτείας και για τον σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), το οποίο συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να επεκτείνουμε.

Ωστόσο, ούσα μια μικρή σε μέγεθος χώρα, ορισμένες φορές δεν διαθέτουμε τις αναγκαίες δομές για εξειδικευμένα περιστατικά, ούτε τον αριθμό αυτών των περιστατικών για να εξασφαλίζουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση τους εδώ στην Κύπρο. Η Πολιτεία έχει χρέος να προσφέρει στους πολίτες της τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από τις δομές του ΓεΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της περαιτέρω στήριξης ασθενών οι οποίοι μεταβαίνουν για θεραπεία στο εξωτερικό, η κυβέρνηση -όπως ακούσαμε πριν από το ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- έχει πρόθεση να προχωρήσει σε κάλυψη εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των ασθενών και συνοδού τους στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στον Δημόσιο Τομέα.

Κυρίες και κύριοι

Το δύσκολο κομμάτι χειρισμού των περιστατικών, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην Κύπρο, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολλές φορές επείγον. Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί ο Τομέας Επιδοτούμενων Ασθενών στο Υπουργείο Υγείας, που υποστηρίζεται από τον Λειτουργό Υγείας, ο οποίος υπηρετεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας. O υπό αναφορά Τομέας εργάζεται άοκνα νυχθημερόν χωρίς επιπλέον αμοιβή για να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που χρειάζονται την πρόσβαση στην εξειδικευμένη αυτή περίθαλψη. Ο Τομέας Επιδοτούμενων Ασθενών κατέχει την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για την αντιμετώπιση των εν λόγω περιστατικών. Η επείγουσα φύση των περιστατικών απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η οποία επιτυγχάνεται συνάμα με την ίση μεταχείριση, τη διαφάνεια και την αποφυγή διακρίσεων, χάρη στη μεθοδικότητα της Γενικής Διευθύντριας και τις διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί.

Τα αιτήματα των ασθενών εξετάζονται από Επιτροπές Ειδικών αναλόγως της πάθησης, οι οποίες στη συνέχεια γνωμοδοτούν στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για λήψη απόφασης. Η αποστολή ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού γίνεται κυρίως μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας και βάσει φυσικά της εμπειρογνωμοσύνης που έχει αποκτηθεί. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι εντός του 2023 παραπέμφθηκαν 1.523 περιστατικά, το 2022, 1.255 περιστατικά, το 2021, 1.000 περιστατικά και το 2020, 1.014. Οι παραπομπές αυτές αφορούν σε πανεπιστημιακές κλινικές και κέντρα αναφοράς στη Γερμανία και στο γειτονικό Ισραήλ, κυρίως για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις νεογνών και άλλα βαριά περιστατικά και εγκαυματίες, στη Γαλλία και στην Αγγλία, κυρίως για μεταμοσχεύσεις ήπατος, στο Βέλγιο, στη Σουηδία και σε νοσοκομεία στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου του «Ωνάσειου», για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ένα ευρύ και ευέλικτο δίκτυο συνεργασιών με κορυφαία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αναφοράς του εξωτερικού, το οποίο ενεργοποιείται για την άμεση διακομιδή στα κέντρα αυτά των περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο.

Κυρίες και κύριοι

Ως γνωστόν, ο θεσμός της οικογένειας στην Κύπρο είναι ισχυρός και συνεπώς, μαζί με τον ασθενή συνάνθρωπό μας, δοκιμάζεται η οικογένεια του, συχνά δε βρίσκεται στα όρια της σωματικής, ψυχικής και οικονομικής εξάντλησης. Στο σημείο αυτό διαφαίνεται ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει το «Ίδρυμα Χριστίνας Α. Αποστόλου», που εδώ και 18 συναπτά έτη συνδράμει τις δυσπραγούσες αυτές οικογένειες παρέχοντας στήριξη ποικιλοτρόπως. Η βοήθεια του «Ιδρύματος Χριστίνας Α. Αποστόλου» για πολλές οικογένειες ήταν καθοριστική, αφού βοήθησε ο πάσχοντας συνάνθρωπός μας να έχει στο πλευρό του την οικογένειά του στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το «Ίδρυμα Χριστίνας Α. Αποστόλου» για το έργο που επιτελεί, συνεπικουρώντας και συμπληρώνοντας το έργο του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την άμβλυνση των προβλημάτων υγείας των συνανθρώπων μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Τελευταία Άρθρα