Άρθρα & Νέα

Πυρκαγιές…. στο ίδιο έργο θεατές

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την έλλειψη πρόληψης, την ανεπάρκεια του συστήματος και τη δυσκολία ως λαός να μαθαίνουμε από τα παθήματα μας, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Σολέας το 2016. Οι απαράδεκτες συμπεριφορές κάποιων συνανθρώπων μας είχαν για ακόμα μια φορά καταστροφικές συνέπειες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως, πως λόγω του θερμού κλίματος, πυρκαγιές θα υπάρχουν πάντοτε στην Κύπρο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να περιοριστούν οι πιθανότητες επανάληψης των πρόσφατων καταστρεπτικών φαινομένων, πρέπει να κινηθούμε ως εξής:

· Πρέπει να βελτιωθεί η παιδεία σε ότι αφορά στην προστασία των δασών. Ξενίζει το γεγονός ότι συνάνθρωποι μας ακόμη καψαλίζουν χόρτα το καλοκαίρι. Ξενίζει επίσης ότι κάποιοι νέοι μας ενδεχομένως να θεωρούν ότι η φωτιά μπορεί να είναι πράξη εκδίκησης προς τα σώματα ασφαλείας. Η βελτίωση της παιδείας μπορεί να είναι μόνο μακροπρόθεσμος στόχος.

· Πρέπει οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς να είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικές. Αρχές και δικαστήρια πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή στον οποιονδήποτε θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, φυσικό περιβάλλον.

· Το κλειδί όμως είναι σίγουρα η πρόληψη. Αφού κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες ενός πύρινου πολέμου, που στο πέρασμα του καταστρέφει τον τόπο μας, τις περιουσίες μας και παίρνει ζωές αθώων ανθρώπων, τότε δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια. Ας ενισχύσουμε τις δυνάμεις πυρόσβεσης μας, για να είμαστε αυτάρκεις στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Αυτός πρέπει να είναι και ο κύριος στόχος της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση και πολιτεία πρέπει να εισακούσουν τις εισηγήσεις των ειδικών για ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, όποιες και να είναι αυτές. Η αντιπολίτευση πρέπει να επιμείνει να υπάρξουν επαρκή κονδύλια στον επόμενο προϋπολογισμό του κράτους τον Οκτώβριο για την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.

Ας ευχηθούμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μας βρει πιο έτοιμους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και να μην συζητούμε ξανά τι πήγε λάθος.

Τελευταία Άρθρα