Άρθρα & Νέα

Η πολιτιστική μας κληρονομιά

Η πρόσφατη προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ξαφνιάζει. Άλλωστε πολλές εκκλησίες και μνημεία μας στα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε στάβλους και τα κοιμητήρια μας έχουν βεβηλωθεί. Μπορεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί να έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, κυρίως από τον απλό κόσμο, όμως σε επίπεδο κρατών και κυρίως της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται για άλλη μια φορά η αδυναμία να καταφέρουμε να πείσουμε με τους χειρισμούς μας ότι η στάση της Τουρκίας στα θέματα  πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι η δέουσα. Μια στάση που είναι αντίθετη με τις υποχρεώσεις μελών της UNESCO, της οποίας μέλος είναι και η Τουρκία.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περιορισμένες είναι οι αναφορές σε καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα εδάφη μας. Σε πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα καταγράφεται ως θετική εξέλιξη το άνοιγμα δυο νέων εκκλησιών στα κατεχόμενα για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών καθηκόντων των Ε/Κ, το 2019. Ωστόσο, δεν αναφέρει πουθενά την κατάσταση που επικρατεί τόσα χρόνια στις εκκλησίες και στα κοιμητήρια μας. Είναι αδιανόητο ο επικεφαλής του ΟΗΕ, να θεωρεί θετικό το γεγονός ότι έγιναν “προσβάσιμες” ακόμη δύο εκκλησίες στα κατεχόμενα, τη στιγμή που τόσες άλλες έχουν βεβηλωθεί και παραμένουν κατεστραμμένες.
 
Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να αποσιωπεί τα πραγματικά γεγονότα βλέποντας θετικές μόνο τις ενέργειες της Τ/Κ κοινότητας, εμείς όμως τι κάνουμε; Εμείς που σεβόμαστε την πολιτιστική κληρονομία των Τ/Κ και των Μουσουλμάνων γενικότερα, πράγμα που δεν γίνεται στα κατεχόμενα με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Δεν πρέπει να θεωρείται θετικό το άνοιγμα κάποιων εκκλησιών για μια λειτουργία το χρόνο και να εξισώνεται με τους πανηγυρισμούς των Τ/Κ στα Κόκκινα για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, γεγονός στο οποίο κάνει αναφορά ο Γενικός Γραμματέας σε προηγούμενη έκθεσή του, λες και οι πανηγυρισμοί αυτοί είναι απλά μια τυπικότητα.
 
Είναι πολύ σωστό να καταπιανόμαστε με το πολιτικό κομμάτι που αφορά στο Κυπριακό. Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε με την ουσία των εκθέσεων που δείχνει πώς η κατανόηση και η αντίληψη των Ηνωμένων Εθνών είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας. Αυτό αποδεικνύει και πάλι πώς εμείς πρέπει να αλλάξουμε τακτική αφού η Τουρκία θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Χθες ήταν οι εκκλησίες στα κατεχόμενα, σήμερα η Αγία Σοφία, αύριο τι έχει σειρά;
 
Μπορεί να είμαστε πολιτισμένο κράτος, πρέπει όμως να αλλάξουμε τακτική, και κυρίως οι παράγοντες του πολιτισμού στην χώρα μας, αφού μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να πείσουμε κανένα για τις βεβηλώσεις στα κατεχόμενα. Οι αντιδράσεις για την Αγία Σοφία ας είναι η αρχή για να μάθει ο κόσμος ποια πραγματικά είναι η Τουρκία, ένα κράτος που δεν έχει κανένα σεβασμό για τον πολιτισμό ούτε υπολογίζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τελευταία Άρθρα