Άρθρα & Νέα

Χαιρετισμός στην φιλανθρωπική εκδήλωση του ΠΑΣΥΚΑΦ με θέμα «το Πολυτιμότερο Πράγμα στον Κόσμο»

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ να στηρίξω την εξαίρετη πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΚΑΦ και της εταιρείας COUNSELLOR, για τη διοργάνωση της φιλανθρωπικής εκδήλωσης με τίτλο «Το Πολυτιμότερο Πράγμα στον Κόσμο».

Μια εκδήλωση βασισμένη στο bestseller βιβλίο «Δέκα Φανάρια» του φίλου Ευαγόρα Ευαγόρου, η οποία υπόσχεται ένα συναρπαστικό διαδραστικό ταξίδι που μοιάζει με παραμύθι, ένα ταξίδι που θα φωτίσει την αποψινή βραδιά.

Στο βιβλίο ο Ευαγόρας περιγράφει μια ιστορία η οποία έχει τις ρίζες της στην Φλωρεντία και μοιράζεται την αναζήτηση προσωπικής μεταμόρφωσης που ξεκίνησε το 1993. Ένα βιωματικό ταξίδι τριών δεκαετιών εμπνευσμένο από χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης και καθοδήγησης.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που κατάφερε να φωτίσει το δρόμο του και να ελαφρύνει τον πόνο μέσω της πνευματικής κληρονομιάς της οικογένειάς του. Δείχνει τον δρόμο για την αντιμετώπιση δυσκολιών και αναπάντεχων συμβάντων στη ζωή μας. Η απελευθέρωση του σώματος και της ψυχής από τον πόνο, απαιτεί άλλωστε, ένα ταξίδι στους φωτεινούς σταθμούς της ζωής, η αλλιώς, στα 10 φανάρια.

Η συναρπαστική σύζευξη του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της εκδήλωσής με την εξερεύνηση των δέκα φαναριών ως οδηγούς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Όπως τα φανάρια φωτίζουν τον δρόμο μας, έτσι και οι φωτεινοί συνεπιβάτες μας, που θα συναντήσουμε σε κάθε σταθμό του σημερινού μας ταξιδιού, θα μας εμπνεύσουν προκειμένου να βρούμε τις δικές μας λύσεις.

Φίλες και φίλοι,

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία δεν περιορίζεται μόνο σε φυσικό επίπεδο, αλλά συνδέεται στενά με την ψυχική και κοινωνική μας ευημερία. Η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και η έμπνευση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης ζωής. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ έρχεται μέσα από τα προγράμματα του να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που παλεύουν με τον καρκίνο. Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο ΠΑΣΥΚΑΦ προσφέρει αδιάλειπτη στήριξη, ελπίδα και προοπτική στους συμπολίτες μας που δίνουν μια καθημερινή και δύσκολη μάχη. Η προσφορά του είναι πραγματικά αξιέπαινη.

Από πλευράς της, η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνει άμεσες δράσεις και υλοποιεί ενέργειες με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου. Το έργο μας μας δεν είναι εύκολο, έχουμε ωστόσο υποχρέωση να πράξουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο αυτό αντίπαλο.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, εφαρμόζει πολιτικές υγείας έχοντας ως επίκεντρο την πρόληψη. Προωθεί τη λειτουργία πληθυσμιακών προγραμμάτων για τον καρκίνο του μαστού και έχει επεκτείνει ηλικιακά το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, οι οποίες είναι μόνιμες κάτοικοι Κύπρου, να εξεταστούν με μαστογραφία, με την εξέταση να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας προωθεί ενέργειες για την ένταξη και άλλων πληθυσμιακών προγραμμάτων που αφορούν στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, στον καρκίνο του προστάτη και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV .

Άλλη σημαντική δράση του Υπουργείου, είναι η ετοιμασία του πλαισίου νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς. Προωθείται παράλληλα, η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει με την αξιολόγηση, τη διαπίστευση και την οργάνωση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες δράσης της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης – αντιμετώπισης, της έρευνας όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

Κυρίες και κύριοι,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου επιθυμώ να επισημάνω για ακόμα μια φορά πως η συνεισφορά του ΠΑΣΥΚΑΦ μέσα από τα προγράμματα επανένταξης που προσφέρει αλλά και με την συνεχή παροχή υποστηρικτικής φροντίδας προς τους ασθενείς και τους οικείους τους, είναι ανεκτίμητη. Σας οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κλείνοντας, σας καλώ να απολαύσετε αυτήν τη μοναδική εκδήλωση, να εμπνευστείτε από τις ιστορίες που θα ακούσετε και να συμμετάσχετε ενεργά στο διαδραστικό ταξίδι που θα βιώσουμε απόψε.

Ας συνεχίσουμε να φωτίζουμε τον δρόμο της ανθρωπότητας με την αγάπη και την αλληλεγγύη μας.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Άρθρα